Pepparkakor på tre sorts vis

Pepparkakor behöver inte alltid vara traditionella, här kommer lite tips inför julen på olika pepparkaksvarianter. 

Pepparkakssticks till glöggminglet

Ingredienser:

  • 1 pkt Fagerudds pepparkaksdeg
  • 1 ägg
  • pärlsocker

Ta ut degen i rumstemperatur ca en halv timme innan den ska utkavlas. Kavla ut degen på mjölat bakbord och sporra ut stänger i önskad storlek. Sätt stängerna på en plåt med bakplåtspapper på och pensla dem med ägg. Strö sedan över pärlsocker och grädda i 200 grader 8-10 minuter. Servera med glögg!

DSC_0059

Kladdpepparkaka

8-10 bitar

Ingredienser:

  • 200 g mörk choklad
  • 200 g smör
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 2 tsk pepparkakskrydda
  • 1 tsk bakpulver

Garnering:

  • 1.5 dl vispgrädde
  • små pepparkakor

Bryt chokladen i bitar. Smält smör och choklad i en kastrull under omrörning. Låt svalna något. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, pepparkakskrydda och bakpulver och rör ner i äggsmeten tillsammans med chokladblandningen. Häll smeten i en smord och bröad form, 24 cm i diameter. Grädda i 15 minuter. Låt kakan kallna helt. Vispa grädden och klicka eller spritsa ut på kakan. Garnera med små pepparkakor.

DSC_0040

Änglamat

Änglamat är en gammal, klassisk dessert. Den går att variera efter tycke och smak eller efter vad som finns hemma i skåpet. Pepparkakorna kan t.ex. bytas ut till skorpor eller andra småbröd och vilken sylt som helst går att använda.

Ingredienser:

  • pepparkakor
  • vispgrädde
  • sylt

Smula pepparkakorna och vispa grädden. Sätt upp i dessertglas och varva med pepparkakssmulor, sylt och vispgrädde. Toppa med en hel pepparkaka. En god och julig dessert som fixas i en handvändning.

DSC_0051