Somrig lunchmacka

En snabblagad och god lunch fixar du lätt med några brödskivor och lite olika pålägg. Ta vad du hittar hemma i kylskåpet och låt fantasin flöda, det behöver inte alltid bara vara skinka och ost. Här är tips på en somrig lunchmacka, s.k. landgång.

Landgång med ört- och parmesanröra:

4 personer

  • 8 skivor valfritt bröd

Ört- och parmesanröra:

  • 2 msk finhackad rosmarin
  • 2 msk finhackad timjan
  • 200 g ricotta
  • 4 msk olivolja
  • 2 dl finriven parmesan
  • salt och peppar

Garnering:

  • 4 skivor gravad eller rökt lax
  • 8 skivor ost
  • 2 kiwi
  • några jordgubbar
  • några vindruvor
  • några valnötter
  • ärtskott

Lägg brödskivorna två och två bredvid varandra på var sin tallrik så att det blir fyra långsmala smörgåsar. Blanda rosmarin, timjan, ricotta, olivolja, parmesan, salt och peppar i en bunke. Fördela röran på de fyra smörgåsarna. Lägg en laxskiva ytterst på varje landgång. Rulla ostskivorna och lägg dem bredvid . Skala och skär kiwi i skivor och jordgubbar i halvor och lägg dem i rader bredvid varandra. Dela vindruvor i halvor och hacka valnötterna grovt. Strö dem ovanpå. Garnera med ärtskott. Servera landgången direkt.

Receptet är från boken ”Älskade smörgåstårtor” av Kristina Eriksson.

Tips! Parmesanosten är väldigt stark i smaken, så pröva dig fram hur mycket du vill ha i. Går också att byta ostarna till din någon annan ost med mildare smak. 

DSC_0062